meer weten
Wil je meer informatie over Pre Eclampsie, HELLP-syndroom of Eclampsie? Misschien kan jouw zorgverlener (huisarts, gynaecoloog of behandelend specialist) je helpen.
Op internet is ook veel te vinden, soms onder de noemer ‘zwangerschapsvergiftiging’. Neem eens een kijkje op onderstaande sites. Mocht je nog meer bruikbare links weten die hier opgenomen kunnen worden, laat dat dan gerust weten aan Wandelhellper door te mailen of bellen.
Interessante links
- Hellp Stichting (patiëntenorganisatie)
- Hart voor Hellp (online platform)
- Transmuraal Vrouwen Dagcentrum Maastricht UMC+
- Factsheet EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), samengesteld in samenwerking met Hellp Stichting, Kleine Kanjers en Vereniging van Ouders van Couveusekinderen
leestips
Pre Eclampsie en Hellp-syndroom
Houd je van lezen en staan jouw concentratie en geheugen het toe om – ook al zijn het kleine stukjes – te lezen? Dan heb ik twee aanraders!
- Geen roze wolk
- Hellp, hoe nu verder?
Beide boeken zijn uitgegeven door de Hellp Stichting en ook via hen te bestellen.
Het eerste boek bevat vooral veel ervaringsverhalen, waarin je herkenning kunt vinden.
Het tweede boek geeft inzicht en handvatten wanneer je bijvoorbeeld met re-integratie op je werk te maken krijgt.
De Hellp Stichting is momenteel bezig met de voorbereidingen voor een derde boek dat ondersteunend werkt. Wanneer dat verkrijgbaar is, lees je dat hier natuurlijk ook.


prematuriteit
In 70% van de gevallen van Pre Eclampsie, Hellp-syndroom en Eclampsie is er ook sprake van vroeggeboorte. De start van een kindje is dan heel anders. Vaak onzeker, soms zeer zorgelijk. Een gewone kraamtijd is er vaak niet, laat staan een roze wolk.
Veel ouders, ook die van gezond geboren kinderen, vinden het fijn om een boek in te vullen over de geboorte, de kraamtijd en het opgroeien. In een gewoon invulboek kun je als ouders van een prematuur geboren kindje helaas niet alles kwijt wat belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan welk type beademing gebruikt wordt, hoeveel sonde-voeding er gegeven wordt, of een kindje vanuit de couveuse door mag naar een warmtebedje, welke infusen en plakkers er nog nodig zijn etc. Juist om die reden bestaan er speciale prematuur babyinvulboeken. Een prachtig voorbeeld is Het Grote Kleine Babyboek, geschreven door Ilse Veijer-Selles. Deze HELLP-mama heeft twee dochters, waarvan haar jongste geboren werd met 25+4 weken. Het begin van een heel zware tijd.
Om andere ouders te kunnen bieden wat zij zo miste, besloot zij zelf een invulboek te maken voor prematuur/dysmatuur geboren baby’s. Door op de link of op de cover te klikken, kom je meer te weten over het boek en Ilse’s verhaal.
In de toekomst zal Wandelhellper ook berichten publiceren die te maken hebben met Pre Eclampsie, HELLP-syndroom en Eclampsie. Die berichten komen op de website. Korte berichtjes zul je veelal kunnen vinden op de Social Media kanalen van Wandelhellper.