wat is wandel-coaching?

Wandelcoaching heeft, behalve in de natuur zijn, nog zoveel meer in zich. Naast elkaar lopen, stilte- en nadenktijd, buiten ervaren. Stil staan, wandelen, om je heen kijken. Met een coach in gesprek zijn, over vragen nadenken, antwoorden vinden. Je gevoel de ruimte geven, metaforen of spiegelingen zien, nieuwe inzichten opdoen. In beweging komen, accepteren, blik vooruit. Kleine stapjes, groots effect!

Wandelcoaching combineert de weldaad van natuur en buiten zijn met bewegen en coaching. Wil je weten of wandelcoaching aansluit bij jouw behoefte? Lees daar meer over of neem contact op.

rustgevend en effectief

Het fijne van buiten wandelen is dat de natuur onze aandacht vraagt zonder dat dat ons veel moeite kost. Onze hersenen vinden simpelweg rust in het beleven van de natuur.

Bepaalde natuurlijke patronen die terugkomen in bijvoorbeeld bladeren, vertakkingen en bloemblaadjes zijn fijn voor ons brein om waar te nemen. Daarmee zorg je al voor een prettige omgeving voor je hoofd en je lijf. Doordat je bovendien aan het wandelen bent, is je lijf in beweging en dat is ook gunstig voor je brein. Je denkt op een creatievere manier en meer in oplossingen. Je hersenen gaan echt ‘aan’ en je ziet ineens mogelijkheden of inzichten die je voorheen niet zag. Eenvoudig en toch zo wonderlijk!

al wandelend een coachgesprek

Logischerwijs voegt een coachingsgesprek nog een extra laag toe aan het wandelen. Je bent dan immers samen met een coach die letterlijk en figuurlijk naast je loopt. Er wordt naar je geluisterd, je wordt op weg geholpen met vragen. Je hebt tijd om na te denken – stiltes zijn hier niet ongemakkelijk, maar juist heel waardevol en nuttig. Een wandelcoach helpt jou om met hulp van de natuur in te zien en onder woorden te brengen wat er in jou leeft. Soms gebeurt dat door een metafoor of spiegeling van iets wat je ziet of hoort. Bovendien kan de precieze plek waar je op dat moment bent jouw inzicht versterken en de herinnering eraan verankeren in jezelf. Zo’n belangrijk moment roep je later eenvoudiger weer terug, omdat je de inhoud associeert met de omgeving waar je was.

"ook een pas op de plaats
kan je vooruit helpen"

gecertificeerd wandelcoach

Ik wil op een goede manier mensen helpen en daarom vond ik het belangrijk dat ik eerst een coachopleiding zou volgen. Bewust koos ik voor de opleiding tot wandelcoach, waarin veel aandacht is voor de professionaliteit van wandelcoaches, voor  oplossingsgerichte coaching, praktijkervaring en intervisie.

Ik heb met succes de CRKBO-geregistreerde Wandelcoach Opleiding® van Het Coach Bureau afgerond. Daarmee kun je erop vertrouwen dat Wandelhellper een gecertificeerd wandelcoach is.

professionaliteit

NOBCOAls coach wil ik professioneel werken aan mijn groei en ontwikkeling. Ik ben aangesloten bij de NOBCO, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches.
Hier blijf ik leren op verschillende manieren. Door mijn intervisiegroep reflecteerd ik met andere coaches op onze coachpraktijk; via de vaksectie Natuurcoaching werk en leer ik samen met collega’s uit het groene zorg-veld; door lesmodules voor beroepscoaches verbreed en verdiep ik mijn kennis van theorie en praktijk. Op deze manier 
zorg ik ervoor dat ik als coach goed functioneer, goed in mijn vel zit en kan sparren met collega’s.

wetenschappelijk onderzoek naar wandelcoaching

Bijzonder hoogleraar Natuurbeleving Agnes van den Berg voert omgevingspsychologisch onderzoek uit. Zij heeft in samenwerking met De Friesland Zorgverzekeraar onderzoek gedaan naar de effectiviteit van wandelcoaching in de natuur. Onderdeel hiervan was een evaluatiestudie van wandelcoachtrajecten. Haar bevindingen beschrijft ze in het rapport Effecmeting Wandelcoaching. Dat kun je downloaden en lezen door hier te klikken.
Wil je de kortere samenvatting lezen, dan klik je hier voor het artikel van Het Coach Bureau.

wandelhellper op social media